terug

Veel gestelde vragen

Hoe krijg ik de elektriciteit van de zonneweide in mijn huis?

De elektriciteit van het zonnepark wordt aan het openbare elektriciteitsnetwerk geleverd. Er is dus geen relatie met de fysieke levering aan uw huis.

Wat gebeurt er met de opgewekte stroom van de zonneweide en waar wordt de bijbehorende financiële opbrengst voor gebruikt?

De stroom wordt geleverd aan een aantal energiebedrijven die het vervolgens aan eindafnemers (huishoudens) levert. Met de financiële opbrengst worden de exploitatiekosten van de zonneweide betaald (zoals onderhoud en verzekering).

Moet een deelnemer contributie betalen?

Nee dat is niet het geval. Alleen als de ledenvergadering het noodzakelijk vindt om een contributie in te voeren, zal dat gebeuren.

Moet er technisch iets in mijn huis aangepast worden?
Heb ik een slimme meter nodig?

Nee, dat is niet het geval.

Moet ik van energieleverancier wisselen?

Nee, dat is in principe niet nodig. Klik hier voor alle energieleveranciers die aangegeven hebben mee te werken aan de postcoderoos regeling. Mocht uw energieleverancier er niet tussen staat, dan adviseren wij u een andere leverancier uit de lijst te kiezen.

Hoe krijg ik mijn energiebelasting terug?

Uw energieleverancier zal deze bij de jaarlijkse afrekening aan u terugbetalen.

Op mijn jaaroverzicht staat dat ik al ongeveer € 300 van de energiebelasting terug krijg. Waarom is dat?

Deze teruggave is bedoeld om huishoudens te ontzien bij essentiële uitgaven. Deze teruggave gaat af van de energiebelasting die betaald wordt over het gebruik van elektriciteit én aardgas. Dit heeft geen invloed op het maximum aantal panelen dat aangeschaft kan worden in het kader van de postcoderoos regeling. U ontvangt de teruggave ook als u al uw stroom betrekt van de zonneweide.

Ik krijg al "groene stroom", kan ik dat combineren met de zonneweide?

Ja over "groene stroom" (bijv. van Greenchoice of Vandebron) betaalt u dezelfde energiebelasting als over "grijze stroom". Die belasting kunt u terugkrijgen via uw energieleverancier als u deelneemt in de postcoderoos van de zonneweide.

Kan ik de zonneweide combineren met eigen panelen?

Ja, maar alleen het saldo van het elektriciteitsgebruik is beschikbaar voor de zonneweide. Een rekenvoorbeeld: Een huishouden gebruikt 3.000 kWh per jaar en wekt 2.000 kWh op met panelen op het eigen dak. Dan is het saldo 1.000 kWh per jaar. Daarvoor kunnen 4 panelen in de zonneweide worden aangeschaft.

Wat gebeurt er als ik verhuis?

Als u binnen het verzorgingsgebied van de coöperatie verhuist, kunt u de participaties behouden, daarbuiten niet. Als het niet lukt om de participaties aan een ander te verkopen, dan neemt de coöperatie ze terug tegen de "boekwaarde".

Welke risico's zijn er?

Een risico van de postcoderoosregeling is dat de energiebelasting op elektriciteit daalt, waardoor de belastingkorting minder wordt. Ook kunnen de panelen minder elektriciteit leveren door minder zon, technische oorzaken, schade en diefstal. De coöperatie is daar tegen verzekerd.

Wat gebeurt en na 15 jaar?

Daarover besluit de leden/deelnemers van de coöperatie. Het meest waarschijnlijk is dat de zonneweide zo lang mogelijk stroom blijft leveren, mogelijk zelfs totaal 30 jaar.

Wat gebeurt en met de zonnepanelen als de zonneweide stopt?

De zonnepanelen bestaan uit duurzame en milieuvriendelijke materialen en moeten na de levensduur eenvoudig te demonteren en her te gebruiken zijn.

Is de Waardevermeerderingsregeling van de Nationaal Coördinator Groningen toepasbaar?

Ja. We maken dan een offerte die u kunt tekenen om de investering te kunnen declareren. Ook kunt u de deelnameovereenkomst en de factuur afwachten. Zie voor meer informatie: www.snn.nl/particulier/subsidie-waardevermeerdering

Moet ik de deelname opgeven aan de Belastingdienst?

Ja, je moet de eenmalige investering opgeven in box 3 (vermogen). Dat is vergelijkbaar met de situatie dat het geld op een bankrekening zou staan. De coöperatie dient jaarlijks een overzicht te verstrekken aan de leden van de waarde van de certificaten. In principe wordt de waarde lineair afgeschreven in 15 jaar. Dat betekent dat de waarde van de certificaten jaarlijks afneemt en dus het lid een lagere waarde kan opgeven in box 3. Tenzij het resultaat van de coöperatie veel lager of hoger is dan begroot.

Moet ik BTW betalen over de aanschaf van de zonnepanelen?

Nee, het is een soort belegging.

© energie coöperatie zonneweide glimmen u.a.